13 August 2010

~AKHIRNYA..BUKA DENGAN IBU DI HOSPITAL~


..wajah ceria ibu n ayah dapat makan bersama..

SALAM..

Alhamdulillah...akhirnya hari ni 13 Ogos 2010, dapat jugak merasa buka puasa dengan ibu......yahooooooooooo..=)....syukur kepada Allah kerana memakbulkan doa2 kami..dapat jugak buka bersama walaupun di hospital...tapi tu laaa...tak cukup ahli la plk..ayon n dirah takde..emm...tapi takpe..asalkan dapat happykan ayah sebab akhirnya dapat jugak die buka dengan ibu..kan???..=)....abg jabar pon ade jugak masa tu..best...byk kuih n bubur lambuk..rezeki...

best sgt2...tak terkata la betapa leganya hati tgk ayah dlm keadaan seronok mkn sebab ibu ada disisi..NABILA pon same...nmpak sikit banyak n selera nak makan..(cube bc entry syu sebelum ni)...apa2 pon, esok, 14 Ogos 2010, kitorg adik beradik rancang nk buka same lagi kat hospital..(sebab sebelum ni asyik kn halau je ngan pak guard, rupe2nye td, akak guard tu kate, boleh buka same tapi kat meja TV..tempat menunggu n berehat..alhamdulillah...)....ibu pon nmpak sihat...tak mcm org sakit..bgus..ibu kuat semangat..juz wat ms ni kn tgu report keseluruhan dari doktor..doakan untuk ibu ye sume..

oklah..itu saja untuk entry kali ni..hr ni tido dalam iman la..sebab gembira dapat happy kan ayah..ibu..n adik beradik yg lain..=)...


..akhirnya dapat buka dengan ibu n ayah..walaupun di hospital..=)


~MOOD SEDIH SAMBUT PUASA~

Salam...

waaaaa....syedih..syedihh..sgt2 syedih...entahlah..ramadhan kali ni mcm tak lengkap rasanya..sebab ibu takde..ibu kene tahan kat wad..Hospital Selayang...emm..start sehari sebelum kite sume sambut puasa..pada 10 /8 / 2010..ibu sakit sgt2 perut..ayah bwk la ke hospital..terus kn tahan...doktor ckp mula2 hati ibu membengkak..tapi syukur sgt..petang selasa tu g lawat ibu, ibu nampak kuat..

memang sgt2 sedih..ni 1st time kami sekeluarga berpuasa tak lengkap ahli2nye..(melainkan yg pegi belaja jauh..tahun ni dirah la punye turn blaja jauh..hihi)...sebenarnye,terase taw kehilangan..emm..mane taknye, bgun2 sahur..takde pon muka ibu kat dapur waktu sahur....mmg tak best..rs mcm puasa ganti.yela,kalau pose ganti..kite bgn sendiri2 je...buke puasa 1st day pon, terase sedih..meleleh jugak la setitik dua air mata..sayu je rasa, ms tu ayah ambik kat KTM Segambut..smpai2 rumah..kakak2 still ondway dr hospital..prepare2 kan la untuk dorg berbuka..sayu je rasa..tak cukup ahli keluarga..emm...tapi kuat kan jugak semangat..kalau syu sedih, ayah lagi sedih..so kite kn tunjuk kuat kat ayah..!!!!

ms tgh2 azan, my sisters pon balik...alhamdulillah...atleast takdelah syu berdua je ngan ayah..kalau tk lagi sedih..emm...ms kitorg makan2 tue..tak terase langsung suasana tu suasana "puasa"..entahlah, bile syu ckp cmni, mmg sume tak percy n tak dpt bygkan kot..tapi itulah kami adik beradik rasa...terasa kehilangan...

second day buke pon same..ibu still kn tahan kat wad..still jugak tak de rs lagi mud bersahur n berbuka...selagi ibu tak balik, selagi tu kitorg sume sayuuuuu jek...one more thng u guys nk tau..??..kitorg tak pegi2 lagi bazaar ramadhan..mmg takde hati nk g!!!..hehe..terutama fifi tu laaa...padahal die suke murtabak, tp tu la...selagi ibu tak balik, kami sume smbut biase2 je..emm..rindu nak g tarawikh same2 ...ramai2...best taw..kitorg 1 fmly dapat..tambah pulak adik beradik sume pompuan.hihihi..paling risau kat NABILAH u..slalu takde selera nk makan bile ibu n ayah xde..(mmg cam sgt, kalau ibu ayah takde, die mesti tak nak makan sgt)...

bila pk2 balik, ini baru ibu masuk hospital..dh terase kehilangan cukup besar...begitu jgak ayah..kalau sakit masuk hopital, kami sgt2 rasa kehilangan..Rumah pon suram je..takde seri n tak bermaya..ini belum lagi jika betul Allah ambik mereka dari kita kan..??..nauzubillah...kita masih perlukan dorg lagi untuk hidup dimuka bumi ini..kan...??...jom kita same2 doa untuk ibu ayah kite yeh..insyaALLAH..

itulah coretan syu kali ni..saje nk kongsi suka duka bersama...itulah die...bile muhasabah balik, byk lagi perlu berjasa n berbakti pada ibu dan ayah..terasa mcm byk pulak dosa..kena byk hormat pd dorg...emm...syu cuba untuk menjaga dorg sebaik mungkin..mcm tu jugak kami adik beradik...mmg nmpklah perubahan kami adik beradik, kami jd semakin rpt..xde dh gaduh2..(gaduh2 manje laaa..hihi)...saling care each other..emm..itulah hikmah disebalik sume yang berlaku..harapan syu, semoga syu n adik beradik yg lain dapat lebih menghargai ibu ayah sementara mereka masih ada..=(.....hanya doa anak2 yang soleh je dapat membantu ibu ayah mereka...syu pon doa agar anda semua dpt memberi yang terbaik untuk keluarga kite..insyaAllah...=)

Salam coretan dari syu......gonna miss u ibu n ayah..



Sayang IBU N AYAH..=)



12 August 2010

~~SALAM RAMADHAN~~


Salam sume...syu ucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN kepada semua muslimin dan muslimat dimuka bumi ini..semoga Ramadhan pada kali ini membawa seribu satu makna dan syu doakan agar Ramadhan ini adalah yang terbaik berbanding tahun-tahun yang lalu..amin..i'Allah..kepada adik2 yang masih kecik..kak syu ade satu gambar nak kongsi ngan adik2 taw..kat bawah ni ha...jgn lupe ikut mcm sahabat bawah ni taw.. ;)



SALAM RAMADHAN DARI SYU N KELUARGA...=)

02 August 2010

...Terima Kasih SYILA!!!....=)




Salam...bertemu kembaliiii my dear frend..hihihihi....

syu nak ucapkan banyak2 terima kasih kepada Syila..

ala....budak rebana UKM tuu..yg teror main rebana tuuuu..hehe

sebab ape taww..sebab..die la yg byk ajar syu pasal blog ni..

Terima kasih byk2 taw selllaa...hihihihi.

Jasa mu amat ku kenang....=)...

Allah je dapat balas budi baik syila..AMIN...


**..syila..siap link taw nm syila..hehe..teror x??..hahahha

...GAMBAR2 SEKITAR BINTANG RETRO KPPK...

Bersama-sama la kite tgk eh..hehe...sory la..ade beberapa keping jak kat dlm hp i.......




....Sokongan yg diberi oleh En.Azmal n Azzam...
**..dorg la memeriahkan suasana..terjerit2..hihi..semangat ni kite perlukan..=)


...Kak As siapkan Azeana..cantikkan??...



...pasangan bahagia...tu la sepanduk yg kitorg wat utk org2 PSM..hehe...

....Cik Azhan, Puan Azie n Cik Huda setia bg sokongan padu pd PSM..hehe

**..dua2 tu tunggu masa je nk meletop..hihihi

01 August 2010

....ERTI KASIH SEORANG KAWAN...

SALAM..bertemu sekali lagi kan...alhamdulillah, Allah bg kesempatan lagi pada syu untuk menulis dalam blog ni lagi...=)...kali ni post syu agak touching ckit..hehe...emmm...pasal erti kasih syg seorang kawan..baru2 ni kat office syu kat KPPK..ade pertandingan nyanyian lagu retro antara KPPK dan agensi2 di bawahnya...lebih kurang seramai 17 peserta la yang ambik bahagian..bgus2...

Syu nak ucapkan tahniah byk2 pada org2 KPPK..yg begitu sporting sgt2 untuk join this competition...dorg sgt2 sporting..tak kisah pon org nak kutuk ke ape ke..dorg akhirnye berjaya jugak berdiri atas pentas tu...bg dorg, dorg masuk ni bukan nak menang sgt pon(kalau menang itu adalah bonus)..tapi hanya untuk suke2 n menghiburkan sume..yg penting bg mereka..untuk menyokong aktiviti2 KPPK..n support member2...baguskan dorg ni??..antara warga KPPK yg join adalah Kak Mas (PSM), Group Tomok n The Gang(3 org zul n Usop), Azeana (PPK)n duet antara Azeana n Usop..sgt2 best la dorg ni...betol2 semangat setia kawan....=) ...Inilah contoh erti kasih seorang kawan...

Pastu yg buat syu lagi terharu adalah melihat rasa kebertanggungjawaban seorang kawan kepada kawannya apabila menghadapi satu keadaan..emm..hehe..antara contohnye adalah Kak As..sentiasa n rela membantu Kak Ya untuk menjayakan Bintang Retro ni...Kak As yg mempunyai kelebihan kretif ni tak jemu2 mengcurahkan idea2 untuk menjayakan program ni..mcm2 la yg die buat n bg idea..bertuah Kak Ya dptkawan mcm Kak As..=)..ni ape yg syu perhatikanlah..nmpak keikhlasan yg diberi oleh Kak As..smpai syu tersenyum sorg2 tgk mereka berdua...terdetik dlm hati...mereka la yg aku syg...n aku sendiri pon tak mampu bg yg terbaik mcm mn Kak As beri pd Kak ya...Tghr tu Farhana n Kak Ruby pon ade jugak...kitorg tolong2 kak ya ape2 yg patot...hihihi...Kak Ya pon rela mensyorkan dirinya untuk membantu kerja2 Kak As yg tertangguh sbb wat keje2 untuk Bintang Retro..Esoknya, Kak Ya pula membantu Asmah siapkan Kew-8 yg tertangguh..bgusnye kan...saling bantu membantu n tidak berkira.. Keikhlasan mereka berdua sgt2 terpancar...




Pg 29 hb Julai tu..Kak As terbangun lambat..Sampai2 je bergegas2 la die nk menyiapkan pulak sepanduk untuk org2 PSM yg masuk bertanding..ish3 budak ni..kalau dh kreatif tuuu..mcm2 la die nk wat kan..hehe...dah la mlm sebelum tu balik malam untuk siapkan background pentas...emm...smpai2 je Ustzah, syu, azhan pon tlng2 kak as untuk siapkan sepanduk tu..cantikkk...kami ni bukan ape..wat sepanduk tnda bg sokongan kat dorg..salah 1 nye supaya dorg rs dihargai n tak rs rendah diri...kitorg ni kat PSM semangat kawan2 tinggi taw..hehehe..bertuah la korg dpt kawan mcm org2 kat PSM ...hehe









Satu lagi adalah situasi apabila Kak As mekap Azeana...Ms kitorg tgh siap2kan sepanduk tu, azeana kol Kak As..mintak tlg Kak As mekapkan..pada asalnya mmg Kak as nk mekapkan..tpi still awal lagi..sbb tu kitorg setlle kan dl sepanduk tu..bile zeana tgh kol, Kak As terjawab dgn nada yg tinggi..mgkin sbb Kak As terlalupenat n pk kan yg terbaik untuk kawan2 die..yela..1st pk kan tunang die si Kamarul tu masuk pertandingan, 2nd sbb nk siapkan sepanduk..3rd..nk mekapkan azeana..mcm2 die pk..hehe..so die pon rs bersalah la ternada tinggi kat azeana..tp syu tau..Kak As ni nmpk je kasar..marah2..tp hati die baik..n syg pd kawan2nye...azeana pon ape yg syu kenal..die pon seorang lembut ht...mungkin die jenis cepat terasa, tp die cepat sejuk balik taw..yg plg penting die caring..(cewah..pandaai menilik plk..hehe)..die pon paham kak as tgh bz...syukur sgt dpt kawan mcm dorg ni..saling memahami..dh siap2 sepanduk, die bergegas nk siapkan azeana plk...inilah semangat kawan..kan?...kami pon turun ke dewan dengan iring Azeana..yela..die segan la dah voge2 gitu..hehe...ms kitorg turun same2 tu..nmpak la kasih syg kak as pd azeana..pgg tgn azie..pimpin die..siapkan die betul2..ehmmm...sygnye dorg kan..heheh



Ramai jugak la yg byk menjayakan program Bintang Retro ni..mcm Din..waahhh..die betol2 bantu kak Ya..terutama kerja2 yg rumit..hehehe..bgusla Din ni kan..kemas je berkerja..dan ada juga org2 yg dibelakang tabir...syu sebot mn2 yg syu kenal je laaa..hehe...kepada sume yg terlibat samada secara tersurat mahupun tersirat..syu hargai sgt semangat persahabatan korg..emm...pd yg syu tak sebot nm dlm post ni..jgn terasa taw...syu citer mn syu tau je..hehe...tp syu tau..nm2 yg syu tak sebot ni, lebih byk kebaikannye n pertolongan yg dorg bg kan?? betol x.....semoga Allah memberkati kite dalam ape jua yg kite lakukan yeh..apa yg penting..sentiasa ikhlaskan diri kita dalam apa jua yg kita lakukan..insyaAllah..AMIN...

p/s::...sory....ade ni je gmbr dlm hp I..hihihihi

28 July 2010

..KENDURI KAWIN KAKAK BUS..



SALAM....emm...hari sabtu yg lalu..(24 Julai 2010)..syu g kenduri kawin kakak yg selalu naik bus dengan syu..nama kakak tu Kak Nora..emm..mungkin ramai yang PELIK..GELAK..dengan ape yg syu buat..yela..mungkin sesetengah org akan anggap.."dengan kakak bus pon ko blh rapat"..hehe...tapi itulah kami..kami yg duduk di KL tapi bekerja di Putrajaya..Walaupun kami tak selalu bertegur, tapi kami cam each other..yela..hr2 org yg same je naik bus..

Tambah pulak, sejak arwah Pakcik Bus Sri Indah tu meninggal, kami jadi rapat..saling imbas balik kenangan2 bersama arwah n Man...Hari demi hari makin rapat dengan Kak Nora..mungkin salah 1 nye sebab si Man tu kot..hihihi...Kadang2 tu sedih jugak..salah ke eh aku rapat dgn dorg?..dengan kakak2 bus...dengan konduktor bus...emmm..mungkin antara kami je yg phm antara 1 sama lain..

eh..berbalik pada tajuk post ni..hehehe...syu g kenduri kawin Kak Nora ni dengan ape taw...cube teka...dengan Man (Konduktor bus Sri Indah-now dh tukar Bus Metro)..hehehe...tak caye kan?..tapi itulah kami..smgt kawan..n mmg skng aku pon selalu jgk tnye kabar si Man tu lepas die dh tukar keje..emmm.cedih...die je satu2nye konduktor yg jage kebajikan n keselamatan kami..(mcm post yg syu cerita sebelum2 ni)...Syu g ngan die...tapi dh mintak keizinan dr my prince dulu..emm..g sane pon bukan wat ape...semata2 nk lawat Kak Nora...
Syu nampak sgt wajah2 keceriaan n wajah teruja Kak Nora lihat kami dtg...seolah2 die nk sgt kitorg dtg..emm..bahagia rasanya bile dpt menggembirakan org kan?...hope org tak memandang serong pd syu..syu g ke kenduri tu dengan Man, bukan untuk menggatal ke ape ke..just semangat kawan antara kami bertiga..(mungkin korg tak fhm cmne laaa syu blh rpt n nak kawan dgn si Man ni)...mmg la..syu dr dulu nk borak lame2 dgn Man ni, xpenah2 dpt..die ni pemaluu...so..dapat peluang g kenduri ni, ni la peluang untuk borak ngan die..


...Keceriaan yg terpancar di muka Kak Nora...=)


Ape2 pon, syu happy sgt..dpt menggembirakan Kak Nora n Man(kak Nora mmg nk sgt si Man tu dtgg, syu just wat yg terb..aik utk dorg)..mmm..terima kasih kepada Man sbb sudi bawak syu naik kete Man..)..Kepada Kak Nora..SELAMAT PENGANTIN BARU...SEMOGA BERBAHAGIA HINGGA AKHIR HAYAT TAW..AMIN....

...MoTHeR'S DaY & FaTHeR'S DaY...


SALAM...HAIIII...
eeeee...dah lame rasanye tak post ape2 kat blog nih..
emm..riiinnduuunyeeee....
sory sgt kawan2..
sejak 2 bulan ni syu agak busy cikit..
now..i'm back utk mengubat kerinduan korg..(ade ke yg follow this blog??..hehe)


.....antara makcik2/ibu2 dlm fmly kitorg...

...seronok rsnye bile ade yg meraikan n menghargai kite kan??..=)

Kali ni syu nak share tentang my BIG FAMILY.
hehehe...
apa lagi..pasal family TOKWAN laaa..
emm...masa MOTHER'S DAY n FATHER DAY yg lalu
kitorg kebetulan ade wat makan2...
so kami sambut la skali hari2 tersebut..hehe
sory la..baru nk post..hehe...
dua2 hari bersejarah tu..kami raikan
pada bulan yang berlainan...(ikot pd tarikh keramat tuleee..)
hehehe..


...ni la tgn2 pakcik2/ayah2 dlm family kitorg...

Syu juz nak kongsi dengan beberapa keping gambar..
harap sume terhibur k??
best sgt2..kami sgt2 rapat..
harap Allah tetapkan dalam diri kami
agar sentiasa buat kumpul2 n muzakarah
untuk rapatkan lagi hubungan
antara 1 sama lain..AMIN..



.....HAPPY FATHER'S DAY...=)..happy nye dpt fmly mcm ni..


29 April 2010

ZABARJAD - KARAM


Dapatkah putik kan menjadi bunga
Kiranya cuaca sering gerhana
Dapatkah kasih bersemi selamanya
Ataupun aku harus berserah kepadaNya
Yang Maha Esa

Mestikah ada satu perngorbanan
Sehingga terjadinya perpisahan
Kiranya itu satu permintaan
Perlukah kau dan ku merelakan

Kita hanya insan yang selalu mengharpkan
Suatu yang indah dalam percintaan
Di kala tiba dugaan mendatang
Aku kau tinggalkan

Karam aku di lautan duka
Bila wajahmu hilang di mata
Tiada berita pengubat rindu
Di kala sendu

Kubiarkan luka di hati berdarah
Sehingga kering dimamah mentari
Apakah salahku
Disakiti begini

Perlukah aku terus mengharapkan
Camar yang hilang kembali ke sarang
Apakah masih ada kerinduan
Yang tersimpan di hatimu sayang...


p/s:::...I LOVE dis song...so touching...=(


.....Nasi Ayammmm....

Salam... Hari ahad lepas..25hb April...syu belajar n try wat nasi NASI AYAM...nyam3...hehehehe...alhamdulillah, dapat jugak sikit ilmu dr IBU...emmm....saje belajar ikot cara ibu...sebab sedap taw kalau ikut ibu2 kite punye resepi berbanding dlm internet or buku...


Emmm...thanks pada IBU sebab sudi turunkan ilmu..hehe..thanks jugak pada adik beradik ku yg ada jugak tolong sikit2...tolong rasa ponnn ade jugakkk...hehe...Saja belajar n tambah lagi ilmu...happy sgt2..walaupon masih dlm proses belajar...=)...rasa masih perlu ada pembaikan lagi nih...takpe2....CUBA-CUBA JAYA!!!!...hehe...I'Allah..pasni nak try lagi resepi2 lain..thanks ibu...=)




....Inilah antara ayam yg digoreng..hehe...


p/s:::..sory...letak gmbr ayam jek...hehe...



21 April 2010

...T-SHIRT REBANA SESI 2009/2010...


....ni la bajunye...soryla..tepi2 tu terselit sikat..hehe..


Inilah t-shirt rebana utk pelajar sesi 2009/2010..Thanks to tenaga pengajar Kelab Rebana Ubi & Kertuk UKM..Sape lagi...Abg Ipin laaa....hehehe....sebab still lagi ingat kami untuk tempah t-shirt ni.....Thanks sekali lagi....

Pada kawan2 yang tak ambik lagi t-shirt...boleh la g mintak kat abg ipin..hehehe...Semoga kite semua dapat jumpe balik n pkai t-shirt rebana same2 taw....=)...Rindu korg semua...!!!!





...CANTIK TAK ???....




Cantik tak??...
Ni la...hadiah yang diberi oleh Maya..
heheh...macam real kan???
Korg tak tgk lagi yang lain2...lagi mcm real..
ade yang mihun dalam mangkuk la, ada sushi la..
ada roti hot dog la...mcm2 la..



Pandai maya pilih..=)
Maya bagi kami PSM (pompuan2 je kot)..hehe
Anyway..thank you very much taw maya ku syg...



20 April 2010

..AKU MIMPI DIE....

HAHAHAHAH....syu mimpi sape..???...nak tau x??...Isnin malam tu, syu mimpi Man (konduktor bus Sri Indah)...hehe..kalau kawan2 ikuti kisah blog syu ni..mesti tau..hehe...tahape2 tah tibe2 mimpi diek...hehehe...tapi best..hehe...entah...die macam tau jek isi hati ku...=)..tapi syu citer jugak kat my prince...hihi..die pon gelak...majuk manje....hahahahha

Selain tu, pada masa yang same, syu mimpi arwah pakcik bus...=(...syu cepat2 sedekahkan al-fatihah...rindu kat pakcik tu...=(

18 April 2010

TAHNIAH CIK NOOR !!!



Salam sume...
sory...mungkin ni citer dh lame..
yela, mane taknye..dh sebulan berlalu..
baru syu nak post..hehe
tapi, tak kisah lah..asalkan syu ceritakan..
apa saje yg berlaku dlm hidup syu n family..=)


...Cik Noor dan Umairah...


Kali ni syu nak post mengenai cucu atok (ke 50 lebih kot)
yg baru saje lahir...
iaitu anak Cik Noor...hehehe..
Cik Noor bersalin secara pembedahan
(siankan..masuk ni 4x dh)
pada 24 Mac 2010..
Anak cik Noor diberi nama
Nur Umairah Zafirah Binti Ahmad Lukman..
(adik teringin nak letak nama anak umairah)
Comel sgt2 anak Cik Noor...
Panjang sgt badannya..(dh besar mesti tinggi)
Cantikk...mcm umminya...=)
Alhamdulillah..baby sihat..


Pada 30 Mac 2010,
Baby selamat dicukurkan oleh makcik syu jugak
iaitu Cik Azie...hehe
wah3...pakar jugak eh Cik Azie ni...hehe.


....Cik Azie sedang mencukur..


Apa2 pon,syu ucapkan tahniah pada
Cik Noor dan uncle Lokman
syu doakan agar baby ni
sihat n bakal menjadi anak yang solehah
AMIN..
akhirnya..tercapai jugak impian
Cik Noor nak dapat anak pompuan..=)

...fifi (kakak syu)..bersama umairah zafirah..

15 April 2010

...AKHIRNYA KU KEHILANGANNYA DAN KU TEMUI SI DIA...

Salam sume...hehe....kalau sebelum ni post syu mungkin dalam nada sedih..tapi kali ni syu nak citer tentang perkara yang gembira dan mungkin sesuatu yang sedih + terharu...huhu....


KEHILANGANNYA...

Tajuk pertama ni syu nak cerita mengenai kehilangan driver bus Sri Indah..emm..kalau semua nak tahu, syu pagi2 pegi kerja naik bus Sri Indah kat Kotaraya...balik pon naik bus..tapi bus Metro..em..begitulah rutin kehidupanku tiap hari...selama 10 bulan syu bekerja, syu naik bus Sri Indah yang dibawa oleh seorang pakcik ni...die dh agak berumur la jugak...muka pon nampak tua..hari2 bawak n hantar org2 yang keje putrajaya nih...pakcik tu sgt2 baik..walaupon die kelihatan mcm tegas sikit, tapi hatinya baik...syu tau...


Kalau semua nak tau, pakcik tu dibantu oleh seorang konduktor(alaa...yg tukang ambik duit n bagi tiket)..namanya Man...Man ni pendiam sgt..bila perlu je dia ckp..syu suke tgk die...nice guy..=)..umur die lebih kurang 25 tahun kot...Man dan pakcik ni sangat2 menjaga kebajikan kami sebagai penumpang dorg...terutama nya pakcik tu la..sgt2 menjaga...contohnya, dorg dahulukan, org2 yang kerja opis, dorg suh dok depan2...yg pekerja buruh (kan ramai pekerja buruh kerja kat putrajaya..kebanyakkannya warga asing) dorg suh dok area2 belakang..sebab dorg tak nak lah kami2 tak selesa n takut la keselamatan kami diganggu (terutama bab2 seksual)..keduanya, pakcik tu dari kotaraya smpai nk hala kuar ke hghway tu, dia akan bwk slow2 sbb takut ada penumpang nak tahan n naik bus tu..die seboleh2nya akan tgu muka2 tetap naik ngan die ni..mane tau org2 tu terlambat sikit ke..pakcik ni seboleh2nya tunggu..pakcik tu pon bawak bus, laju tapi seimbang...laju dia tu sbb nak jg kebajikan kami, takut kami masuk keje lambat..(kebanyakkan driver bus yg muda2, laju sebab nak tunjuk hebat..i think so la..)..


Kami yang "muka tetap" naik ngn dia ni, dia cam sgt..n kalau seorang takde, mesti dia tanya...ehmmmm...baiknya pakcik tu kan...tapi syu tak berkesempatan pon nak borak dan tegur dia...yela, syu ni segan sikit..walaupun pakcik tu dah tua, tapi still segan(mungkin sebab peristiwa yang aku kn kacau hari tu, aku jadi malu ngan dia)..bila salah seorang takde, i mean pakcik tu atau Man takde, syu mesti tercari2..tak boleh la rasanya bila salah seorang takde..rasa tak best..mungkin syu dh dilahirkan dgn sifat mcm ni...suka memerhati..ambil berat...(syukur pada Tuhan)..emm...


Nak dijadikan cerita, pada tarikh 2 April 2010, topik kat radio2 adalah "kehilangan Den Beramboi"...pakcik tu pon dgr la..smbil bawak bus..petang pulak..tajuk kat radio Hot FM adalah "Peristiwa pada hari Jumaat"..kebanyakkannya pendengar kongsi pasal kematian"...Emm...Isnin minggu depannya (5 April 2010), tibe je syu di Kotaraya tempat nak naik bus tu, mcm biasalah salam ayah, smbil2 tu mesti intai2 kat situ, ade tak pakcik n Man tu(menjadi kebiasaan aku)...tapi aku pelik..nape dorg takde eh..naik2 je bus, kakak yang selalu borak ngan aku tu cakap yg pakcik bus dah meninggal...=(...alangkah terkejutnya syu...syu tergamam..n masih tak percaya..sebabnya, Jumaat tu die masih bawak kami..n happy macam biasa..syu tgk kiri kanan, sume muka terkejut..n aku nmpak ade mcm memo tampal kat dinding2 bus (bahagian dalam bus)...cermin depan..mcm2 tempat la tampal...lebih kurang cmni la.."Pihak Sri Indah Sdn.Bhd mengucapkan takziah kepada En. Mat Salleh Bin..??...kerana telah kembali ke rahmatullah pada hari Jumaat-2 April 2010.."..Ohh God!!!...Jumaat tu still die sihat..n dgr topik Din Beramboi tu..=(


Sedih..aku sedih sgt...aku smpai mengalir air mata sebab terigt kan arwah..kebaikan yang arwah buat..emm..sampai hari ni..aku masih terigt pakcik tu....emmm...yang sedih tu, hari isnin tu pon Man tak keje...syu ambik masa jugalah nak pulihkan semangat syu..yelas, smapai ayah syu pon terasa jugak kehilangan pakcik tu sebab ayah syu tiap kali sampai tempat bus mesti angkat tangan kat pakcik tu...hari2 pulok tu syu naik bus tu...emm...syu ambik masa lebih kurang 3 hari la nak pulihkan perasaan...kdg2 tu duduk saje pon terigt die...ngs syu...tapi cepat2 doa untuk kesejahteraan dia...Man tak datang2 kerja..syu tunggu je dia...yela...syu memang kebetulan suka tgk dia,emmm..mesti dia sedih dengan kehilangan pakcik tu kan???...=(....aku ni sedih iye2....sedangkan akk yg kerja kat "pinjaman perumahan" tu lagi sedih..sebab dialah paling rapat ngan pakcik tu...paling banyak kenangan..sebab tiap hari akk tu teman pakcik tu drive..borak2 ngan pakcik tu..(baiknya hati akk tu sbb taknak pakcik tu boring)...


Aku pon borak la ngan akk "muka tetap"..byk dorg cerita pasal kebaikan pakcik tu(akk2 ni naik pagi dan petang..lagila terasa kan??...)..dorg tu lagi la...dh bertahun2 naik bus tu..lagila sedih...aku yg baru 10 bulan naik, dah terasa kehilangan..maksudnya, pakcik tu memang seorang YANG BAIK HATI...Alhamdulillah, rata2 yang syu dengar citer pasal dia, sumenye yang baik2..semoga dengan segala kebaikan yang dilakukan, akan menjadi bekalan untuknya di dalam kubur n akhirat nnt...I'Allah..walaupon sedih dgn kehilangan pakcik tu, atas nasihat my prince..syu kuatkan semangat utk teruskan hidup..nasihat die, kalau terigt je, terus je doa utk pakcik tu...i have too..sebab dgn naik bus tu je syu boleh g keje...thanks my prince..andainya, aku masih ada kesempatan untuk berjumpa dengan pakcik tu, akan ku ucap.."terima kasih pakcik selama ni bawa saya g keje..dengan selamat...terima kasih di atas segalanya pakcik..."...tapi ucapanku itu sekarang hanya boleh didengar oleh Allah...moga Allah mengaminkan doaku..itulah cerita, akhirnya aku kehilangannya...=(


KU TEMUI SI DIA....


Seperti yang syu dah cerita tadi, Man (konduktor bus) tak datang2 kerja..syu hari2 doa supaya ditemukan dengan Man..bape hari pas dapat tahu pakcik meninggal..syu tunggu je Man tu masuk kerja..tapi tak masuk2..syu bukan ape...syu tak nak dia bersedih hati...rs sunyi....=(...syu dapat tau yg Man tu tinggal 1 umah ngan pakcik tu..pakcik tu yg hr2 kejut die bangun pagi..n dlm bus tu.bile pakcik dan Man jg keselamatan kami, pakcik tu akan bg arahan pd Man suh tgk kat pntu belakang...waktu hujan pon Man sanggup redah g kat luar, chck kat pintu belakang..ok ke x...ehmm...itulah Man...seorang pendiam, tpi byk jasa die n pakcik wat pd kami...Selain si Man tu, syu jugak tertungu2 akk yang kerja di Pinjaman Perumahan (yg mcm syu citer td, akk ni la paling rapat ngan pakcik tu)..Die pon tak naik2 bus tu...hari Rabu baru die naik...bila abg bus yang baru (pengganti pakcik) tu berhenti kat bustop y akk ni naik, aku lega..itu tandanya akk tu ade!!!...aku pon tgk je akk tu..nik2 je bus..syu nmpk air mata dia mengalir...=(..mesti dia terigt kenangan ngan pakcik tu kan???...aku amat memahaminya...


Hari2 syu doa agar Allah temukan syu dengan akk ni...terigin nak selami hati dia...alhamdulillah Alah makbulkan doaku..sepanjang perjalanan tu akk ni asyik ngs je...syu pon cr la kesempatan untuk bertegur dengan die..(selama ni tak sempat nk tegur sebab dia duduk kat tangga, borak ngan arwah..sempat senyum jek..)...aku nak usaha jugak nak borak ngan die!!!...syu pon memberanikan diri, bagi tisu pada akk ni..akk tu ckp trima kasih..n bermula lah topik cerita tentang pakcik tu...satu lagi doaku dimakbulkan oleh Allah...alhamdulillah...syu pon msj2 n Ym ngan akak ni...selami la citer2nya...syu try jugak mntk no.tel Man pd akk ni..yela, syu nk bg semangat pada Man..tapi akk ni bgus..die tak bg sbb takut Man marah..syu fhm..itu privacy..tapi takpe, asalkan akk tu sampaikan amanat aku pd Man..(thanks akk) sehari demi sehari..syu tgu Man dtg kerja..tapi tak dtg2..hbs la mgu tu...lepas sabtu ahad..hari isnin..syu dtg la kat kotaraya tu dgn harapan, Man ade dlm bus tu susun2 tiket..tgk2 tak..=(..bus lain pulak ganti..sedihnya..mn Man...??..=(...aku still berdoa supaya temukan dgn dia..sampai termimpi2 Man..risau dgn kead nya..mana taknya..akk tu kate Man tak blh kerja lagi wat ms ni...die tak dpt terima lagi..mn tak nya..itulah bus die n pakcik cr rezeki...


Akhirnya..penantianku berakhir...pada hari Rabu..14 April 2010..aku dtg, naik tangga bus...aku terkejut..aku nmpak Man sedang susun2 tiket!!!!..alhamdulillah...Man dh dtg kerja...aku senyum jek pagi2 tu...aku pandang je dia...aku syg dia...syg seoang kawan..walaupon tak pernah bertegur...tapi aku dpt rs..aku syg dia dan simpati pada dia.....=(...die pon perasan kot, aku asyik pandang2 die..hehe..tapikan muka die..sembab sgt.tak taula kesan br bgn ke..or ngs..hehe..itu tak kisahlah..asalkan Man kembali bekerja dan tak tukar bus..(dengar khabar dr akk tu, dia mungkin tukar bus)..syukur pada Allah..sekurang2nya..aku selesa..n tak rasa kehilangan sgt..yela, pakcik dh takde..tgl Man jela cam kami semua..kalau konduktor lain mane cam kami..=(..


Itulah kegembiraanku untuk minggu ini...sekembalinya Man menjadi konduktor..semoga Man terus setia bersama kami..I'Allah...syu suka tgk die..suka sgn caranya..syg die..as my friend..semoga Man diberi kekuatan untuk teruskan hidup..AMIN...penantianku sudah berakir...itulah cerita akhirnya ku temuinya..=)


Memang ramai tak fhm dgn aku...org bus pon aku nk ambik tau...hello kwn2...salah ke aku ambil berat n nak tahu tentang kehidupan, susah senang mereka??...aku nak selami semua hati masyarakat atau manusia disekeliling ku...aaku tak nak jadi ralat..mcm pakcik bus..sbb dr dulu aku nak tegur n bg smthng pada die..tapi..Allah lebih sygkan die..aku tak berkesempatan buat itu semua...=(...sedih jugak..kawan2 opis mcm tak berape paham..tapi takpe..aku fh...tak semua manusia paham apa yang kita alami...ape2 pon, biarlah Allah dan my prince je mengetahuinya...

14 April 2010

..LUAHANKU...


Assalamualaikum.....emm..tiba-tiba rasa touching plk..emm...syu anggap blog syu ni sebagai teman syu untuk berkongsi suka dan duka..sebab syu ni tak tahu nak citer pada siapa dan tak sanggup untuk bercerita dengan orang...bukan syu tak percaya, tapi entahlah..tak semua memahami diri kita ni..betul x????..hanya seorang je yang tahu hampir 95% cerita dan kisah hidupku..iaitu my prince..syukur pada Allah kerana mengurniakan dia pada ku...seorang yang sedia mendengar cerita syu..sedih syu..gembira syu...dan sabar melayan kerenah syu...alhamdulillah dengan segala nikmatMu ya Allah..tak terucap rasanya....syu takde tempat lain nak mengadu dan bercerita...kecuali pada Allah..dan jika boleh syu kongsi..hanyalah pada my prince..=(...doa syu agar Allah kuatkan semangat syu untuk tempoh hari-hari yang datang..n jauhkan syu dari sifat-sifat yang membawa ke neraka Mu..



Hanya kata-kata ini saja yg menjadi kekuatan utk syu...i'Allah


"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman."

(Surah Ali Imran : Ayat 139)


...ANI PSM KAHWIN....

SALAM sume...
hari ni syu nak share tentang perkahwinan salah seorang
staff PSM,KPPK...iaitu
PUAN NORAINI SALEH
pada 14 Mac 2010
di Semerah, Batu Pahat..

Syu ucapkan tahniah kepada ani
kerana telah selamat mendirikan rumahtangga
bersama insan yg tersayang...=)

Syu mintak maaf sbb tak dapat dtg hari tu..
sebab kak ngah syu tunang....
sory ekkkkkk...hehe

Ape2 pon syu doakan semoga perkahwinan yang dibina
akan bahagia kekal hingga akhir hayat
semoga menjadi seorang isteri dan ibu yang solehah..
syu doakan yang terbaik untuk ani..i'Allah..


...sesuai..sepadan..secocok...=)


syu ada satu kata2 nak bagi ani..

Rasulullah SAW bersabda:

"Mahukah aku beritahukan kepada kalian, isteri-isteri kamu yang menjadi penghuni syurga ialah isteri yang penuh kasih sayang, banyak anak, selalu kembali kepada suaminya. Di mana jika suaminya marah, dia mendatangi suaminya dan meletakkan tangannya pada tangan suaminya seraya berkata: "Aku tak dapat tidur sebelum engkau reda".

(riwayat al-Nasai dalam Isyratun Nisa no. 257.)

06 April 2010

ANAK USTAZAH PSM, KPPK


Salam...selamat ketemu lagi...alhamdulillah...pada 20 MAC 2010 bersamaan hari Sabtu, seorang staff PSM,KPPK iaitu "Ustazah" atau nama sebenarnya adalah Puan Noor Hafizah Husin telah selamat melahirkan bayi lelaki.....coommeellll sgt3...hehe...dapat la si Haris (anak 1st ustazah) tu sorg adik..hehe

Emm....disebalik lahirnya anak Ustazah tu..hehe...ni nak citer ni....emm...sehari sebelum tu...iaitu Jumaat..ustazah memang niat dh nak belanja kami2 sume warga PSM..niat ustazah agar dipermudahkan bagi dia untuk melahirkan baby tersebut...n alhamdulillah...selang beberapa jam...iaitu dalam jam 01.30 pagi hari Sabtu tu..baby tu selamat dilahirkan..=)...itulah keajaiban Allah...kalau kita ada niat yang baik..i'Allah..Allah akan tolong kita..=)



Apa-apa pun, terima kasih ustazah sebab belanja kami...n segalanya sudah selamat..kami doakan agar baby tu (tak tau lagi nama apa...) sihat sepanjang hayatnya...AMIN....=)



....comel kan...=)...

...tangan asmah yang mendodoi..hehe...



05 April 2010

KAK NGAH BERTUNANG


Salam n hai sume..
sory...syu dh lame tak post..
emm...yg syu nak citer sume ni...berlaku pada bulan Mac..
hehehe...


Kali ni nk citer pasal KAK NGAH syu BERTUNANG..
ngeeeee....hehehe
Alhamdulillah..pada tanggal 13.03.2010..
kak ngah syu telah menjadi tunangan org..
Tunangnye nama AZIZUL JABAR..so kami
panggil..abg jabar
Best la jugak majlis tu...
ni 1st time taw kenduri2 cmni kat umah syu..hehe
Kira menantu pertama la...heheh


Antara gambarnye ade la sikit2 syu upload..

...Kami sekeluarga...


Selama seminggu kami bersengkang mata..
nak siapkan hantaran2..hehe
yg setia membuatnye...dan yg kreatifnye...adalah
IBUKU..dan CIK DILA...hehe
yang lain pon ade la jugak sumbang idea..
heheh..
syu pun blh la tlg sikit2..hehe



Best sgt2...hari2 yg dilalui sblm hr pertunangan tu
dengan cik dila tido umah...cik kuyah pon tido umah jugak..hehe
dalam hapy2..sedih pon ade jugak..
yela..hilang dh sorg kakak..huhu
yela,dh diambil org..hehe



Ape2 pon...memang best la...
kenangan terindah dalam family ku...=)


...Antara hantaran ibu dan cik dila buat..


...Inilah kak ngan n tunangnya...



Semoga kite jumpe lagi ye...
Tahniah diucapkan dari syuhada kepada kak ngah ku..=)
dah naik satu stage dh..tgl stage utk menjadi isteri org je..
semoga menjadi tunangan n isteri yg solehah...



p/s:....doalah syu pulak turn lepas ni..hehe